Kwasowość
Kwasowość kawy (ang. acidity) – nie mylić z kwaśnością – to pojęcie, podobnie jak aromat kawy, jest ściśle powiązane ze stopniem jej palenia, mielenia i parzenia. Poziom kwasowości mówi nam o klasie ziaren, które pragniemy wykorzystać w naszym napoju.
Miłośnicy słodyczy i aromatu czekolady lub karmelu powinni zwrócić uwagę na kawy z Ameryki Południowej, a dokładnie z Brazylii lub Gwatemali, które charakteryzują się niskim poziomem kwasowości. Z drugiej strony, zwolennicy ziaren o wysokiej kwasowości powinny skierować swoją uwagę przede wszystkim na ziarna afrykańskie.
Poniższe zestawienie otwierają kawy o najwyższym poziomie kawasowości.
-
Tanzania Kilimanjaro
22,00 zł – 160,00 zł
-
Ethiopia Sidamo
22,00 zł – 160,00 zł
-
Colombia Excelso bezkofeinowa
22,00 zł – 44,00 zł
-
Guatemala SHB Huehuetenango
22,00 zł – 160,00 zł
-
Rwanda Shenga Bourbon
22,00 zł – 160,00 zł
-
Cuba Sierra Maestra
22,00 zł – 160,00 zł
-
Kenya AA
27,00 zł – 200,00 zł
-
Colombia Excelso
20,00 zł – 140,00 zł
-
Espresso Silver Blend no.2
18,00 zł – 125,00 zł
-
Costa Rica SHB Tarrazu
22,00 zł – 160,00 zł
-
Espresso Platinum Blend no.2
22,00 zł – 160,00 zł
-
Jamaica Blue Mountain
180,00 zł
-
Ethiopia Yirgacheffe
22,00 zł – 160,00 zł
-
Meksyk Maragogype
27,00 zł – 200,00 zł
-
Papua New Guinea Lamari
22,00 zł – 160,00 zł