Kwasowość
Kwasowość kawy (ang. acidity) – nie mylić z kwaśnością – to pojęcie, podobnie jak aromat kawy, jest ściśle powiązane ze stopniem jej palenia, mielenia i parzenia. Poziom kwasowości mówi nam o klasie ziaren, które pragniemy wykorzystać w naszym napoju.
Miłośnicy słodyczy i aromatu czekolady lub karmelu powinni zwrócić uwagę na kawy z Ameryki Południowej, które charakteryzują się niskim poziomem kwasowości. Indie to królestwo robusty, ale też pochodząca stamtąd arabica Malabar jest wyjątkowo niskokwasowa. Z drugiej strony, zwolennicy ziaren o wysokiej kwasowości powinny skierować swoją uwagę przede wszystkim na ziarna afrykańskie.
Poniższe zestawienie otwierają kawy o najniższym poziomie kawasowości.
-
Colombia Excelso niskodrażniąca
Cena od 25,00 zł
-
India Monsoon Malabar
Cena od 25,00 zł
-
Ethiopia Yirgacheffe
Cena od 25,00 zł
-
Meksyk Maragogype
Cena od 27,00 zł
-
Papua New Guinea Lamari
Cena od 25,00 zł
-
Brasilia Santos
Cena od 25,00 zł
-
Brasilia Yellow Bourbon
Cena od 25,00 zł
-
Indonesia Java Blawan
Cena od 25,00 zł
-
Peru Tunki
Cena od 25,00 zł
-
Espresso Gold Blend no.2
Cena od 25,00 zł
-
Santo Escobar
Cena od 25,00 zł
-
Espresso Platinum Blend no.2
Cena od 25,00 zł
-
Espresso Silver Blend no.2
Cena od 25,00 zł
-
Colombia Excelso
Cena od 25,00 zł
-
Jamaica Blue Mountain
125,00 zł
-
Kenya AA
Cena od 27,00 zł
-
Costa Rica SHB Tarrazu
Cena od 25,00 zł
-
Colombia Excelso bezkofeinowa
Cena od 25,00 zł
-
Guatemala SHB Huehuetenango
Cena od 25,00 zł
-
Cuba Sierra Maestra
Cena od 25,00 zł
-
Ethiopia Sidamo
Cena od 25,00 zł
-
Rwanda Shenga Bourbon
Cena od 25,00 zł
-
Tanzania Kilimanjaro
Cena od 25,00 zł