Kwasowość

Kwasowość

Kwasowość kawy (ang. acidity) – nie mylić z kwaśnością – to pojęcie, podobnie jak aromat kawy, jest ściśle powiązane ze stopniem jej palenia, mielenia i parzenia. Poziom kwasowości mówi nam o klasie ziaren, które pragniemy wykorzystać w naszym napoju.
Miłośnicy słodyczy i aromatu czekolady lub karmelu powinni zwrócić uwagę na kawy z Ameryki Południowej, które charakteryzują się niskim poziomem kwasowości. Indie to królestwo robusty, ale też pochodząca stamtąd arabica Malabar jest wyjątkowo niskokwasowa. Z drugiej strony, zwolennicy ziaren o wysokiej kwasowości powinny skierować swoją uwagę przede wszystkim na ziarna afrykańskie.
Poniższe zestawienie otwierają kawy o najniższym poziomie kawasowości.

1
1
2
2
2
2
2
2
2
2
3
3
3
3
3
4
4
4
4
4
5
Właśnie dodałeś ten produkt do koszyka: